Borászat

Szárazjég használata egyre inkább elterjed a borászatban is, kezdve a szürettől egészen a musthűtésig.
Borászat

Szárazjég (szilárd szén-dioxid)

A szárazjég szilárd halmazállapotú szén-dioxid gáz. Hőmérséklete -78,5 °C, szilárd halmazállapotából szublimál. A legegyszerűbb megoldást biztosítja a leszüretelt szőlő, a prések, áztatókádak és a cefre hűtésére, inertizálására. Víztartalma nincs.

A sűrűsége 1,84 kg/m3, nehezebb a levegőnél, kiszorítja a légköri oxigént és ezáltal megakadályozza az oxigénfelvételt. Nem éghető, színtelen, szagtalan gáz, amely gátolja a gombák szaporodását, véd a nem kívánt biológiai folyamatoktól.  

A szárazjég felhasználási lehetőségei a borászatban:

Szüret: túlzottan meleg szüreti időjárás, vagy hosszabb idejű szállítás esetén ideális módszer a bogyóhűtésre, meggátolja a korai erjedést

Szőlőfeldolgozás: zúzásnál, préselésnél adagolható a bogyózóba, présbe, a cefrébe vagy akár egyenesen a fogadógaratba

Érlelés: mustba téve hűti azt, elterül annak felszínén és meggátolja az oxigénnel való érintkezést

Vendéglátás: fesztiválokon, rendezvényeken italhűtésre és látványelemként

A szárazjég felhasználás előnyei:

  • Nagyon jó hűtési teljesítmény, (645 kJ/kg) gyors lehűtés, nyomtalanul szublimál
  • Nincs elektromos energiaigénye
  • Többféle méretben rendelhető, könnyen adagolható (szárazjég típusok)
  • Palackozó gépsorok és tartályok szárazjeges tisztítása (szárazjeges tisztítás)


Adagolási javaslat:

  • Szőlő hűtése: 1,4 kg szárazjég szükséges 100 kg szőlő 1 °C-al történő hűtéséhez
  • Cefrehűtés: 0,7 kg szárazjég szükséges 100 kg cefre 1 °C-al történő hűtéséhez
  • Inertizálás vagy oxigénmentesítés: 2,3 kg szárazjég = 1 m3 gáznemű szén-dioxid

 

Szárazjég tároló konténert több méretben biztosítunk!
A szárazjeget átveheti telephelyünkön, vagy kérésére házhoz szállítjuk azt

Kapcsolat