KONYHAI ZSÍROS ELSZÍVÓ LÉGTECHNIKAI RENDSZEREK
Az elzsírosodott, elhanyagolt elszívó berendezés fokozottan tűzveszélyes, mivel a tűzhelyről esetleg felcsapódó lángnyelvek, illetve szikrák begyújthatják a zsíros légcsatorna belsejében lévő összegyűlt zsíros, olajos szennyeződést!
A TISZTÍTÁSI LÉPÉSEI
1. Felmérés, árajánlat készítése
Tapasztalt munkatársunk a helyszínen felméri a tisztítandó légtechnikai rendszert. Megállapítja, hogy mennyi időt vesz igénybe a tisztítás, és milyen anyagok beépítésére, felhasználására lesz szükség a munkavégzés során.
Az elkészült árajánlat tartalmazza a tisztítás költségét, annak részletes leírását.
2. A tisztítás lépései
Első a helyszín átvétele, és a konyhai vagy egyéb berendezések letakarása, megóvása. Amennyiben szükséges, a légcsatornákra nyílásokat vágunk, amelyeken keresztül elvégezhető a rendszer tisztítása. A tisztítás végeztével a nyílásokba speciális tisztítófedeleket helyezünk.
Mivel ezek beépítésre kerülnek, a későbbiekben a tisztítás gyorsabban zajlik, a költségek pedig kedvezőbbek lesznek. Ezzel párhuzamosan zajlik az elszívóernyő, a ventilátor, az elektromos motor és az összes többi alkotóelem tisztítása.
Kollégáink a munka végeztével eltávolítják a takarófóliákat, a kijelölt helyre összegyűjtik az eltávolított szennyeződést és a konyha általuk használt területét kitakarítják.
A konyhai rendszer esetén a tisztítás mindig az összes elemet érinti, az elszívóernyőtől a légcsatornákon és ventilátoron át egészen a kidobónyílásig.
Ezt írja elő az Országos Tűzvédelmi Szabályzat és így tudunk felelősséget vállalni az elvégzett munkáért!
3. Dokumentáció az OTSZ-nek megfelelően
A Megrendelő munka közben ellenőrzi a tisztítás minőségét és aláírásával igazolja a munka elvégzését. Az OTSZ-nek megfelelő tisztítási nyilatkozat mellé csatoljuk a munkavégzés alatt készült 50-80 db fotót, és a megrendelés szerint elkészített számlát.
4. 1 év múlva újra találkozunk!
A zsíros levegőt elszívó légcsatornák tisztítása és folyamatos karbantartása munkavédelmi és tűzrendészeti szempontból is nagyon kiemelkedő jelentőségű!
A konyhákban a tűzhelyek, főzőpultok környékének (kisebb konyhák esetén az egész konyha) hőmérsékletét nagymértékben befolyásolják a rosszul működő elszívó berendezések. Sajnos van rá példa, hogy egy kisebb konyhában nyári szezonban akár 50 C° fölé is emelkedik a hőmérséklet, ami munkavédelmi szempontból nem megengedett!
A tisztítás előnyei
A tisztítás után a konyhai légtér hőmérséklete a munkavédelmi előírásoknak megfelelő csökken, ezzel egyidőben a tűzveszélyességi kockázat jelentősen mérséklődik, és valamint javul a komfortérzet a konyhában, illetve a hozzá kapcsolódó helyiségekben.